|
Amikor a teknőst halnak nézik…
National Geographic 2006.04.16. 11:13
A latin-amerikai országokban húsvét környékén a fokozottan veszélyeztetett tengeri teknősök ezrei végzik ínyenc falatként a fazékban. A jelenség hátterében az áll, hogy egy tévhit szerint a teknős egy hal, így böjt idején hús helyett fogyasztható.
A csokinyuszi helyett Latin-Amerikában egy igen különleges finomság kerül az
asztalra húsvétkor: a tengeri teknős. Pedig a fajt ezentúl is számos
veszélyforrás fenyegeti: a tengervíz elszennyeződése révén fokozatosan romlik az
életfeltétele; a páncéljukból készülő dísztárgyakért, souvenirekért a teknősök
szintén az életükkel fizetnek; a fészekrablás során pedig a teknősöknek esélyük
sincs kikelni, ugyanis a teknőstojás szintén kedvelt csemegének számít a
térségben.
A húsvét környéki hetekben is a teknősök ezrei esnek áldozatul a
halászatnak. A jelenség hátterében az áll, hogy fehér húsuk miatt halnak tartják
őket, így böjt idején engedélyezett a fogyasztása. A WWF felmérése szerint csak
Mexikóban mintegy 10 ezer teknős végzi a fazékban a húsvét előtti hetekben.
A tengeri teknős halászata valójában az egész Csendes-óceán mentén
tilos. Viszont a hüllő igen jó üzlet az ottani halászok számára: a teknős húsát
kilónként egy eurónak megfelelő helyi pénzért mérik, így egy állat után akár 260
eurót is kaphatnak. A teknős a mexikóiak körében különleges kulináris
attrakciónak számít, olyannyira, hogy a tehetősebbek vendéglőkben akár tíz-húsz
eurónak megfelelő összeget is kifizetnek egy teknőslevesért vagy sültért.
„A Földön található hét tengeri teknős faj számára ezt katasztrófát
jelent, hiszen mindegyik a kihalás szélén áll, szerepelnek a fokozottan
veszélyeztetett fajok Vörös Listáján” – nyilatkozta a nemzetközi
hírügynökségeknek Stefan Ziegler, a WWF fajvédelmi specialistája. Míg 1986-ban
még mintegy kilencvenezer kérges teknős élt (Dermochelys coriacea) a
Csendes-óceán keleti térségében, számuk mára 2500-ra csökkent.
Világviszonylatban 1996 óta közel nyolcvan százalékkal csökkent a tengeri teknős
állomány.
A helyi felhívások eddig sikertelenek voltak. „Csak a
katolikus egyház hivatalos közleménye jelenthetne megoldást, ha felhívnák a
hívők figyelmét, hogy a teknős húst nem lehet böjt idején fogyasztani” – tette
hozzá Ziegler. A katolikus egyház előírásai mintegy másfél évezrede böjtkor
tiltják a húsfogyasztást. Az étrend teknőshússal történő feldúsítása a 18.
századig Európában is divat volt. Ebben az időben ugyanilyen alapon többek
között a hódot, a vidrát, a delfint és a bálnát is rövid ideig halnak
minősítették.
Current
Results Free Web
Polls
| |